Gisteravond werd in ’t Visnet in Huizen door de notaris bekend gemaakt wat de uitslag van de stemming was voor de BIZ belasting. Van de 99 geldig uitgebrachte stemmen was een ruime meerderheid (70) van de Huizer winkeliers vóór de invoering van deze belasting.

Het gebeurt niet vaak dat ik in een toespraak vertel dat ik wethouder belastingen ben. Daarmee maak ik me in de regel namelijk niet echt populair. Ik hou het dus meestal op de bredere term ‘wethouder financiën’. Maar in dit gezelschap was ik als wethouder belastingen nu eindelijk eens een graag geziene gast. Immers, de winkeliers willen deze belasting, enerzijds omdat ze zelf mogen bepalen hoe die gelden worden besteed ten gunste van een schoon, heel en veilig centrum, waar mensen graag komen winkelen en anderzijds omdat iedere winkelier die daarvan profiteert nu ook evenredig daaraan bijdraagt. Het is een eerlijk- en solidair systeem. Terechte vreugde dus bij de bestuurders van het Hart van Huizen, die zich ondanks pieken en dalen blijvend hebben ingezet om dit mogelijk te maken. Complimenten waren er ook voor de medewerkers van onze belastingafdeling en van onze afdeling economische zaken voor alle ondersteuning die geboden is.

Met alleen een geldbedrag verandert er natuurlijk nog niets in het centrum van Huizen. Er zijn ook plannen gemaakt, varierend van kerstverlichting tot evenementen, van extra schoonmaakacties tot gezamenlijke promotionele acties. Het zijn de winkeliers zelf die bepalen wat goed is voor hun publiek en de blijvende betrokkenheid van de winkeliers is dus ook een must. Gelukkig staat er -naast de bestuursleden van het Hart van Huizen die hier vele jaren hun vrije tijd en hun energie in hebben gestoken- nu ook weer een nieuwe generatie ondernemers op, die het stokje wil overnemen. En zo moet dat ook, om het centrum van Huizen blijvend aantrekkelijk te houden. Ik heb er veel vertrouwen in dat ons mooie dorpshart met al dit enthousiasme een enorme aantrekkingskracht op de omgeving zal blijven uitoefenen.

Recommended Posts