Vandaag heb ik met veel nieuwe collega wethouders uit het Gooi én met de enige nieuwe burgemeester in het Gooi, onze Frans Willem van Gils, de cursus conflictbeheersing en rampenbestrijding gevolgd. Daar was één hele dag voor uitgetrokken en dat was heel efficiënt. We zijn door de regionale brandweer, de politie, gemeentelijke experts en de GGD ingewijd in alle afspraken die zijn gemaakt voor als er in onze regio een ramp zou plaatsvinden. Als raadslid heb ik een deel van die afspraken wel gezien, maar dat er zo’n organisatie achter zit, daar had ik toch geen idee van. Natuurlijk hopen we dat er nooit een ramp in onze regio zal plaatsvinden, maar ik ben er vanaf vandaag van overtuigd dat we er wel heel goed op voorbereid zijn. Dat geeft een gerust gevoel.

We hebben ook gehoord hoe “rampen” uit het verleden zijn geëvalueerd. De brand bij Quest bijvoorbeeld, of de grote brand in de sporthal in de Hilversumse meent. Van dit soort gebeurtenissen wordt steeds veel geleerd, dat dan later ook weer tot verbeteringen kan leiden. Het zijn ook dit soort concrete gebeurtenissen, die ons als nieuwelingen een goed beeld konden geven van de rol die wij in dergelijke situaties hebben. Natuurlijk geldt dit vooral voor de burgemeester. Als derde loco-burgemeester is de kans dat ik de rol van de burgemeester bij een ramp op mij moet gaan nemen niet erg groot. Maar zolang Frans Willem van Gils nog geen woning in Huizen heeft en Petra van Hartskamp bijna voortdurend de pieper op zak heeft, komt het toch af en toe voor dat Liesbet Tijhaar of ikzelf de pieper even van Petra van Hartskamp overnemen. Dan is het op zijn minst plezierig om te begrijpen wat er kan gebeuren en hoe je in bijzondere situaties moet reageren.

Recommended Posts