Niemand vindt het leuk om belasting te moeten betalen, maar als het dan toch moet, dan is het wel van belang dat je niet teveel betaalt. In Huizen wordt -net als in alle andere gemeenten- onroerende zaak belasting geheven. Die belasting is (deels) gerelateerd aan de waarde van de onroerende zaak (bijvoorbeeld een huis of een bedrijf ). Om te bepalen wat de waarde van een onroerende zaak is (de WOZ), hanteren we in Huizen een indrukwekkend gedifferentieerd en geautomatiseerd systeem. Dit, in combinatie met een team van enthousiaste en betrokken ambtenaren, maakt dat we de waardebepalingen heel precies kunnen uitvoeren, waardoor er dus ook relatief weinig bezwaarschriften binnen komen.

Toen ik daar met het Hoofd Financiën over sprak, liet hij me weten dat we in Huizen écht een heel goed lopende belastingafdeling hebben, met nauwelijks ziekteverzuim en ook nauwelijks verloop. De mensen die er werken gaan er ook helemaal voor om hun werk tot in de puntjes nauwkeurig uit te voeren. Vooral daardoor hebben we in Huizen de belastingzaken goed op orde.

De efficiënte en effectieve manier waarop in Huizen met belastingen wordt omgegaan heeft inmiddels ook landelijk bekendheid gekregen. In de afgelopen week kwam de gemeente Dalfsen bij de belastingafdeling op werkbezoek en binnenkort komt ook de gemeente Tilburg naar Huizen, om te kijken hoe we in Huizen de WOZ en de heffing van de OZB hebben geregeld. 

Niet alleen voor ons innovatieve WMO beleid komen dus andere gemeenten naar Huizen, maar óók voor de WOZ. Voor mij een reden om dubbel trots te zijn.

Recommended Posts