Morgen is er weer een bestuursvergadering van de stichting Kerk en Vluchteling. Maar voor het eerst sinds ruim 6 jaar ben ik daar niet meer bij. Per 1 juli jl. ben ik afgetreden als voorzitter van Kerk en Vluchteling en heeft Jo Beltman de voorzittershamer van mij overgenomen. De stichting Kerk en Vluchteling heeft een financiele relatie met de gemeente Huizen en hoewel het afscheid me best  moeite kost, vind ik dat het  voorzitterschap van Kerk en Vluchteling om die reden toch niet verenigbaar is met mijn functie als wethouder.  

De Stichting Kerk en Vluchteling verleent in Huizen noodhulp aan dakloze asielzoekers, die legaal in ons land zijn, maar geen recht hebben op opvang. Ook wordt tijdelijk onderdak gegeven aan uitgeprocedeerde asielzoekers die hulp vragen bij terugkeer naar het land van herkomst of doormigratie naar een ander veilig land. Kerk en Vluchteling ontvangt voor het dagelijks levensonderhoud van deze mensen giften van kerken en particulieren uit de hele regio. De gemeente Huizen verstrekt een subsidie voor de huur van de opvanghuizen. Mijn besluit om uit het bestuur van Kerk en Vluchteling te gaan is gebaseerd op die subsidierelatie tot de gemeente Huizen. Ik wil de schijn van belangenverstrengeling vermijden.
Mijn aftreden als voorzitter van Kerk en Vluchteling betekent niet dat ik me als CDA-er  niet zal blijven inzetten voor een rechtvaardig én humaan asielbeleid. Asielzoekers die veilig naar hun eigen land kunnen terugkeren moeten daarbij geholpen worden. Maar zolang zij in ons midden zijn, hebben ze recht op een fatsoenlijke behandeling. Asielzoekers die hier nog in een procedure zijn, horen niet op straat te leven. Zeker geen oude mensen, gezinnen met jonge kinderen of mensen met bijvoorbeeld ernstige diabetes of een ernstige psychische stoornis. Zolang we al die mensen in Huizen nog noodopvang moeten verlenen, zal ik in den Haag aan de bel blijven trekken. Dat ik dat niet als voorzitter van Kerk en Vluchteling doe, maar uitsluitend als bezorgd CDA lid, is misschien zelfs nog effectiever.
 
In Jo Beltman zie ik een waardig opvolger. Jo heeft onder meer als CDA raadslid en fractievoorzitter, maar ook kerkelijk, als bestuurder van de R.K. parochie Huizen Blaricum/Bijvanck veel bestuurlijke ervaring opgedaan en is ook al langere tijd als vrijwilliger betrokken bij een gezin dat bij Kerk en Vluchteling onderdak heeft gevonden. Hij kent de materie goed en heeft een groot netwerk. 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.