In de afgelopen week was het weer tijd voor een herhalingscursus reanimatie. Een paar jaar geleden, toen onze gemeente begon met het project ‘burgerhulpverlening’ ben ik samen met mijn echtgenoot met die cursus begonnen bij de Stichting Reanimatie Huizen en sindsdien moet dit dus jaarlijks worden herhaald. Het kost een avond per jaar, maar dat hebben wij er graag voor over. Immers elke week worden er in ons land 300 mensen getroffen door een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Het gaat om jonge en oudere mensen, mannen en vrouwen. Het kan dus iedereen overkomen, ook vrienden of familieleden in onze eigen omgeving. Als iemand een hartstilstand krijgt, dan nemen zijn of haar kansen om dit zonder complicaties te overleven enorm toe als er binnen 6 minuten gereanimeerd wordt. En omdat de aanrijtijd van een ambulance vaak net iets te lang is om binnen 6 minuten ter plaatse te zijn, zijn burgerhulpverleners (die dus kunnen reanimeren en een AED kunnen gebruiken) van levensbelang. Dit komt dus ook tijdens zo’n reanimatiecursus allemaal aan de orde.

foto reanimatiecursus

In Huizen hebben we er in nauw overleg met onze Regionale Ambulancevoorziening voor gekozen om een groot aantal AED’s (dat zijn apparaten waarmee een soort elektrische schok kan worden gegeven om het hart weer op gang te brengen) in buitenkastjes te plaatsen, waardoor nu bijna overal in onze gemeente, 24 uur per dag, op maximaal 6 minuten afstand AED’s beschikbaar zijn. Ook hebben heel veel mensen uit Huizen zich aangemeld als burgerhulpverlener. Maar helaas zijn dat er nog niet genoeg. Aanmelden kan nog steeds via www.hartslagnu.nl.

Hoe gaat het in zijn werk? Als burgerhulpverlener volgt u een reanimatiecursus. Dat kost u 1 avond. De kosten hiervan zijn 25 euro. Die worden in de meeste gevallen vergoed door uw zorgverzekeraar. Dat geldt dus ook voor de jaarlijkse herhalingscursussen, waarbij de kennis weer even wordt opgefrist en u het reanimeren en het gebruik van een AED ook weer kunt oefenen.

Als iemand een hartstilstand krijgt, dan wordt meestal 112 gebeld. Op dat moment worden twee ambulances gestuurd naar de plek waar het slachtoffer ligt, maar er worden ook gelijk sms-jes gestuurd naar burgerhulpverleners die dus zijn ingeschreven bij Hartslag Nu en die in de nabije omgeving van het slachtoffer wonen. Uit het sms-je blijkt of u direct moet gaan reanimeren, of dat u de AED moet halen. De plek van de AED (en de code van het slot van het buitenkastje) worden daarbij ook doorgegeven. Er worden dus altijd meerdere mensen benaderd. Het doel is dat in ieder geval één of twee personen binnen 6 minuten ter plaatse zijn. Het kan natuurlijk ook gebeuren dat u zelf in de buurt bent als iemand een hartstilstand krijgt. Tijdens de cursus leert u hoe u dit kunt herkennen. U gaat in die situatie natuurlijk zelf 112 (laten) bellen en start gelijk met reanimeren.

In de afgelopen drie jaren heb ik zelf drie keer een oproep gekregen. Eén keer moest ik een reanimatie beginnen. De beide andere keren was er al iemand anders ter plaatse. Het is best even schrikken als je dat overkomt. Maar het is wel heel fijn als je op dat moment weet wat je te doen staat en dat je niet machteloos moet toekijken.

Als u meer wilt weten over burgerhulpverlening, of zelf ook burgerhulpverlener wilt worden, dan kunt u informatie krijgen op de website www.hartslagnu.nl of www.hartstichting.nl/6-minutenzone. U kunt natuurlijk ook de website van de gemeente Huizen bezoeken.

 

Recommended Posts

1 Comment

  1. Zoals u al beschrijft, elke seconde telt in geval van een hartstilstand. Ik zal me voorstellen, ik ben Anita Dijk en woon in Huizen. Ik heb u een brief geschreven d.d. 26-10-2016 met 200 handtekeningen en een noodkreet voor een A|ED apparaat in het buurthuis De Draaikom te Huizen. Deze brief is behandeld door dhr. K. Drooger en pas geleden is het apparaat afgewezen omdat in het beleid van Huizen voldoende AED-apparaten zijn en de Draaikom aangewezen zou kunnen zijn op de AED van de Meentkerk aan de Bovenmaatweg. Deze ligt 450 meter verderop, iemand die in het buurthuis iets zou krijgen en een BHV’er die eerst naar de Meentkerk moet hollen en weer terug is al te laat bij de persoon die hulp nodig zou hebben. Die 4 tot 6 minuten zijn cruciaal. Ook als het via de route van de hartstichting gaat, eerst naar de Meentkerk met code apparaat halen en hollen naar de Draaikom, waarschijnlijk is de ambulance er dan ook al. We kunnen ook zien dat een hartstilstand niet alleen bij oudere mensen voorkomt, maar ook bij jonge mensen zijn slag slaat. In de Draaikom komen allerlei mensen van verschillende leeftijden. Dus, ik vraag u nogmaals om te kijken naar, desnoods, een bijdrage voor een AED apparaat. Wij geven nog niet op om in het Buurthuis een AED te krijgen. Proberen geld bijeen te krijgen voor een AED apparaat, het kan een leven redden, dus mevrouw Bakker, geef ons nog één kans.
    Met vriendelijke groeten
    Anita Dijk
    Draaikom 95
    Huizen.


Comments are closed for this article!