Het was afgelopen zondag weer 10 december: dag van de mensenrechten. Voor mij al jarenlang een dag die ik in mijn agenda markeer. Meestal organiseert de Amnesty groep in Huizen rond 10 december activiteiten om daarmee geduldig, jaar in jaar uit, de mensenrechtenschendingen in onze wereld weer op de agenda te zetten. Ook dit jaar dus weer en natuurlijk ook in Huizen.

Vrijdagavond was er een fakkelwake. We stonden met een groep van hooguit 15 mensen voor de HEMA in niet al te best weer. De fakkels waren met moeite brandende te houden. De spandoeken moesten we vanwege de wind met een voet op de grond houden. De voorbijgangers bekeken ons wat meewarig of zelfs helemaal niet. Snel boodschappen doen en dan weer lekker voor de kachel. “Amnesty waakt” stond er op de spandoeken. Nou, daar stonden we dan.

FakkelwakeHeeft zo’n actie wel effect? Moeten we het nog wel blijven doen, zo’n fakkelwake?“, vroegen sommige trouwe Amnesty leden zich af? Ik vind van wel. Net zoals Amnesty moet blijven schrijven voor gewetensgevangenen, tegen marteling, tegen kindsoldaten, tegen vrouwenmishandeling, tegen discriminatie en tegen de doodstraf. Het effect ervan lijkt soms nauwelijks zichtbaar. Maar nog steeds worden er na iedere actie van Amnesty gewetensgevangenen vrijgelaten. Het effect van een fakkelwake is nog minder zichtbaar. Maar toch zijn er mensen die zien dat “Amnesty waakt” en die zich daardoor zullen realiseren dat het helaas nog nodig is dat in onze wereld gewaakt wordt over fundamentele mensenrechten.

Woensdag a.s. is er in het kader van de dag van de mensenrechten vanaf 19.00 uur een bruisende Amnesty activiteit op het gemeentehuis, waar heel veel jonge kinderen van de basisschoolleeftijd aan meedoen. Het effect van wat deze kinderen doen lijkt eveneens ver weg. Maar voor ons volwassenen is het toch een teken van hoop dat kinderen zich anno 2006 nog steeds bezig houden met mensenrechten. Dat ze erover schrijven en dichten. Dat de gesprekken op school erover gaan. Dat er een nieuwe generatie aankomt, die een betere samenleving nastreeft en idealistisch genoeg is om daarin te geloven en zich daarvoor in te zetten.

Recommended Posts