Afgelopen zaterdag hebben maar liefst 185 gemeenten in Nederland meegedaan aan de landelijke opschoondag. Zo ook Huizen. Want helaas is het zwerfafval ook in Huizen een bron van ergernis. Mijn collega Petra van Hartskamp, die met veel enthousiasme bezig is om iets aan dit probleem te doen, vertelde dat er de meeste irritatie over zwerfafval in Huizen is in het winkelcentrum Oostermeent. Reden dus om als voltallig College van B&W, met (gelukkig heel veel!) leden van de gemeenteraad, zwerfafval te gaan opruimen in dit winkelcentrum. Bepaald geen fris karweitje, maar soms moet je iets over hebben voor een voorbeeldfunctie. En het was nog gezellig ook!

Ik had wel wat papiertjes verwacht, maar niet de enorme hoeveelheden afval die we in slechts een uur bij elkaar raapten. Iedereen had gemiddeld wel een halve vuilniszak vol. Ik had zelf vooral vele tientallen sigarettenpeukjes en (brrr…) vastgeplakte stukken kauwgom in de grijper. Rond een vuilnisbak, waar men een chipszakje op had gelegd waardoor die op het eerste gezicht vol leek, was het afval gewoon op de grond gegooid. En voor de ingang van een portiek leek het wel of er gewoon een vuilniszak was omgekeerd.

Normaal let ik er eigenlijk niet zo op wat er allemaal op de grond ligt. Maar nu ik echt voor dit doel naar de grond aan het turen was, viel ik van de ene verbazing in de andere. Al die rotzooi geeft een gevoel van verloedering, van onveiligheid. Dat moet toch anders kunnen? Als we met ons allen niets op de grond gooien, dan hoeven we ook niets op te ruimen!

Recommended Posts