Deze week heb ik in het Dienstencentrum aan de Waterstraat in Huizen het Trefpunt voor mensen met niet aangeboren hersenletsel mogen openen. Met enige trots mag ik wel zeggen, want dankzij de slagkracht van alle betrokken organisaties is Huizen de eerste gemeente in onze regio waar zo’n trefpunt is gerealiseerd. Andere gemeenten, zoals Hilversum en Eemnes, hebben inmiddels ook belangstelling getoond voor een dergelijk trefpunt. Bij “niet aangeboren hersenletsel” moet u bijvoorbeeld denken aan een hersenbloeding of aan een ongeval waarbij hersenbeschadiging is opgetreden.

Ik heb persoonlijk (nu al weer bijna 15 jaar geleden) van heel dichtbij meegemaakt hoe een familielid door een verkeersongeval ernstig hersenletsel opliep. In het begin is iedereen heel behulpzaam en zijn er allerlei behandelmogelijkheden, maar na verloop van jaren verslapt de aandacht van hulpverleners. Aan de buitenkant is dan niet veel meer te merken, terwijl de persoon zelf en diens naaste familieleden toch nog steeds dagelijks met de gevolgen van het hersenletsel te maken hebben. Al die jaren was er in onze regio eigenlijk geen steun en begeleiding meer voor mensen in deze situatie. Met de komst van het Trefpunt is dat er gelukkig wel. Een broodnodige voorziening dus, waarvan ik oprecht hoop dat de drempel laag genoeg zal zijn, zodat getroffenen zelf en mensen in hun directe omgeving, in het Dienstencentrum ook langere tijd na het hersenletsel de steun en begeleiding zullen krijgen die ze zo hard nodig hebben.   

 

Recommended Posts