In de afgelopen week was ik te gast bij een groep van bijna 40 Marokkaanse vrouwen, die na 2 jaar wekelijks een cursus te hebben gevolgd bij de Stichting Locaal Welzijn hun diploma in ontvangst mochten nemen. Ik was onder de indruk van de inzet van deze vrouwen, die zo hun uiterste best hebben gedaan om te kunnen meedoen in onze complexe Nederlandse samenleving. Ze waren zo gemotiveerd om de Nederlandse taal beter te leren, om te leren hoe ze kunnen meehelpen op de school van hun kinderen, hoe ze wegwijs kunnen worden in de buurt waarin zij wonen, hoe ze basale kennis kunnen krijgen van onze Nederlandse gezondheidszorg en hoe zij zelf ook eerste hulp bij ongevallen kunnen bieden. Ik was ook verrast door de onderlinge saamhorigheid tussen deze vrouwen en tussen hen en de Nederlandse vrouwen, die bij de cursus betrokken waren.

Wij maken ons als autochtone Nederlanders vaak zorgen over de moeizame integratie van allochtone groepen in onze samenleving. En we moeten onze ogen ook niet sluiten voor de problemen die dit met zich meebrengt. Maar laten we toch ook eens kijken naar de positieve gebeurtenissen in ons dorp. Naar deze trotse, flinke vrouwen bijvoorbeeld, die ondanks alle belemmeringen toch proberen om voor zichzelf en hun gezin een plekje in onze samenleving te verwerven. Het is nu onze beurt, om deze vrouwen die plek ook te gunnen.

  

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.