Vandaag was ik te gast bij de voedselbank. Ik wilde graag eens zien hoe de daadwerkelijke uitgifte van voedselpakketten in zijn werk gaat.

Om half 2 stond al een hele rij mensen voor de deur te wachten. De sfeer was gemoedelijk, ondanks de kou. Er was zelfs iemand die helemaal uit Eemnes was gekomen met de fiets. Om precies half 2 ging de deur open en mochten we naar binnen. Mensen moeten hun persoonlijke kaart laten zien en daarna kunnen ze langs de diverse tafels lopen. Eerst wordt een krat met “standaard” boodschappen uitgedeeld, die men in de zelf meegebrachte boodschappentassen kan overhevelen. Daarna kan er een keuze worden gemaakt voor producten uit de vriezer. Vervolgens is er een tafel met verse groente en fruit en tenslotte is er nog een tafel waaruit men naar keuze twee producten per persoon mag meenemen. Helemaal aan het eind staat dan nog het verse brood, dat als laatste kan worden meegenomen.

Het is een vreemde gewaarwording om in de rij te staan voor de voedselbank, tussen al die mensen die ieder hun eigen verhaal hebben. Voor de meesten van hen is de hulp van de voedselbank weliswaar tijdelijk, maar wel heel dringend nodig.  

De organisatie van de uitgifte van voedselpakketten liep heel gestructureerd. Maar wat me vooral trof was de houding van de vrijwilligers. Behulpzaam, respectvol, vriendelijk!

Niet voor iedereen begint het jaar 2010 even gelukkig. Maar ik wens iedereen het komende jaar toe, om mensen in hun omgeving te treffen, met dezelfde warmte en betrokkenheid als de vrijwilligers van de voedselbank!

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.