Het eerste kunst en cultuurfestival in Huizen zit er op. Waar een klein dorp groot in kan zijn! Ik heb genoten van het brugfeest, van de gezellige uitmarkt en van de activiteiten op de haven. Het pianoconcert in de oude kerk moest ik helaas aan mij voorbij laten gaan, evenals trouwens tal van andere activiteiten die deze week georganiseerd werden. Voor mij persoonlijk was de afsluiting het schitterende orgelconcert van afgelopen vrijdag in de Oude Kerk van Huizen.

Organist was dhr. Ad van Pelt. Er werd een heel bijzonder stuk gespeeld, uit medio 1800, over de slag bij Waterloo. De verteller liet weten dat wij in Nederland het feest van de slag bij Waterloo (de bevrijding van de Franse overheersing) tot aan de tweede wereldoorlog jaarlijks in juni hebben gevierd. Na de tweede wereldoorlog werd dit feest vervangen door 5 mei, als nationale bevrijdingsdag. Wist u dat?

Door zo’n orgelconcert dat een verhaal probeert uit te beelden merk je pas hoe visueel wij eigenlijk ingesteld zijn. Probeer het u maar eens met de ogen dicht voor te stellen hoe die verschrikkelijke veldslag bij Waterloo is geweest, met aan beide kanten tienduizenden doden. Het gekerm van mensen, het kanonnengebulder, het trompetgeschal… Dat lukt haast niet meer. Maar dankzij de rustige, gedragen stem van de verteller en de prachtige afwisselende orgelmuziek kwam ik er na een tijdje toch helemaal in. Aan het eind kon ik bijna de feestvreugde van het einde van deze slag meevoelen. Heel bijzonder dat we dit in de prachtige oude kerk van Huizen mochten beleven, met het majestueuze orgel en de prachtige akoestiek. Hopelijk volgend jaar weer en dan liefst met nog veel meer bezoekers!

Recommended Posts

2 Comments

  1. De orgisatoren hebben een prima week neergezet. Mijn complimenten. Jammer dat vele Huizers verstek hebben laten gaan om een van de evenemente te bezoeken.
    Ook jammer is het dat de gemeente geen royale financiele bijdrage heeft geleverd, terwijl voor ander evenmenten wel middelen ter beschikking zijn gestel b.v. de te organisren winterboulevaar.
    Maar een ding is zeker het cultuur en kunstfestival is voor herhaling vatbaar. Hopelijk met financiel steun van de gemeente en vele sponsoren.
    Overigens luister a.s. vrijdag naar radio 6 FM tussen 17.00 en 18.00, want daarin komt Frans Bianci uitgebreid aan het woord.

  2. Er was veel moois te beleven! Dat is zeker. Ik heb er uitgebreid over geschreven op mijn weblog (hoogmoed-sjerps.blogspot.com). Dat veel Huizers verstek hebben laten gaan, moet een reden hebben. Huizers zijn in het algemeen niet zo dom! Misschien toch iets meer doen aan een goede PR en een goede programmering!

    Een voorbeeld: afgelopen zaterdag zijn de Huizer kunst- en cultuurprijzen uitgereikt. Waar kunnen we lezen wie de prijzen hebben gewonnen?


Comments are closed for this article!