Gisteren en vandaag was er de atelierroute in Huizen. De opening was alleen al de moeite waard. In de bibliotheek was het echt gezellig, met koffie en thee met slagroomsoesjes en allemaal blije mensen. Na de enthousiaste inleidende woorden van organisator Esther Hofstetter en bibliotheekdirecteur Pauline Gmelig Meyling werden we bovendien nog getrakteerd op poëzie van Robert Grijsen, die er samen met een gitarist echt een hele voorstelling van maakte. De gedichten waren soms hilarisch, soms ook indringend, maar in ieder geval zo inspirerend, dat ik vol enthousiasme met een persoonlijk gesigneerde gedichtenbundel de bibliotheek verliet.

Gisteren had ik geen tijd om ateliers te bezoeken, maar vanmiddag kon ik dat alsnog doen. Omdat cultuur niet in mijn portefeuille zit, voelde ik me tot niets ‘verplicht’ en dat is een heerlijk gevoel om aan een fietstocht langs ateliers te beginnen.

Ik las zojuist op teletekst dat vandaag, vanwege het mooie weer,  in het hele land 120 km. file stond. Ik even blij dat ik in Huizen kon blijven! Hier was bijna iedereen op de fiets. Dat maakte de sfeer vooral in het oude dorp, waar veel ateliers bij elkaar liggen, heel speciaal.  Onderweg stopten we af en toe even om op de kaart te kijken. En dan was er een blik van verstandhouding of een praatje met anderen, die ook op de kaart stonden te kijken en tips gaven over ateliers die toch vooral de moeite van een bezoekje waard waren.

Ik heb me vergaapt aan de beeldhouwkunst, de schilderijen, de sierraden en alle kleine kunstwerkjes, zoals boeken, kaarten, sleutelhangers en wat al niet meer. En overal was de ontvangst even gastvrij! Natuurlijk lukt het op 1 middag niet om alle ateliers te bezoeken. Maar wat heeft Huizen toch veel te bieden!

Volgend jaar is het al weer de 15e keer dat er een atelierroute wordt georganiseerd. Ik zie er nu al naar uit!

Recommended Posts