Het was een historische gebeurtenis gisteren, het CDA Congres in Arnhem. Met mij waren veel Huizer CDA-ers aanwezig, zowel fractieleden als bestuursleden, maar ook gewoon betrokken leden, die mee wilden discussieren over het akkoord dat voorlag. Vanuit Huizen telde ik zo dus alleen al 12 CDA-ers. We waren om ca. 8.30 uit Huizen vertrokken en kwamen nog voor 9.30 in Arnhem aan, maar daarna was het aansluiten in een lange rij wachtenden voor de inschrijfbalies. Intussen werden we wel op een goede manier bezig gehouden, door de vele demonstranten. Er werd muziek gemaakt, toneel gespeeld, gefolderd en gediscussieerd. De politie keek vanaf de paarden toe, maar hoefde niet in te grijpen. De sfeer was gemoedelijk.

Eenmaal binnen schoven we aan in een van de vele rijen klapstoeltjes in de enorme hal. Uit het hele land waren CDA-ers gekomen, meer dan 4000 mensen. Alleen dat was al bijzonder. De sfeer was goed en de discussies waren constructief. Er werd naar elkaars argumenten geluisterd. Slechts een enkele keer moest de voorzitter ingrijpen. En dat werd dan ook met applaus beantwoord, want wij CDA-ers houden niet van “Boe” geroep of op de man spelen.

Na de lunch gingen de debatten verder. Ik moet zeggen dat ik echt onder de indruk was van de inhoudelijkheid van de betogen. De tegenstanders van de samenwerking VVD-CDA met gedoogsteun van de PVV (zoals o.a. Ab Klink, Ernst Hirsch Ballin, Hannie van Leeuwen en Kathleen Ferrier) hadden echt goede argumenten. Maar ook voorstanders (zoals natuurlijk Maxime Verhagen, Ank Bijleveld, Jan Kees de Jager en Henk Bleeker, maar ook bijvoorbeeld Gerd Leers en Camiel Eurlings) hielden wervende betogen.

Niemand kan in de toekomst kijken, maar ik denk dat het besluit van het Congres uiteindelijk een juist besluit is geweest. Inhoudelijk waren er nauwelijks bezwaren tegen de inhoud van het akkoord, dat een sterk CDA gehalte heeft en een goede vertaalslag is van ons verkiezingsprogramma. In geen enkele andere combinatie hadden we als CDA zoveel van ons verkiezingsprogramma binnen kunnen halen. Daar ging de discussie dus eigenlijk ook niet om. Waar het veel meer om ging, was het principiele punt van de samenwerking met een partij die stelselmatig bevolkingsgroepen uitsluit. Dat staat haaks op onze CDA beginselen en daarom waren de discussies ook zo emotioneel. Persoonlijk heb ik daar ook het meeste moeite mee.

Toch heb ik voor deze samenwerking gestemd. Ik ben overtuigd door de opvattingen van het partijbestuur en van de fractie, dat juist het CDA de partij is die hier in de komende jaren iets tegenover moet gaan stellen. Wij begrijpen als geen enkele andere partij het belang van religie in de samenleving en de waarde die mensen voor hun persoonlijk en maatschappelijk functioneren hieraan hechten. Het is nu al winst, dat zoveel CDA-ers bij elkaar dit weer opnieuw hebben uitgesproken. Daaruit werd gisteren ook weer heel duidelijk dat de waarden en de tradities van onze partij nog springlevend zijn.

Het CDA zal vanuit de positie als regeringspartij veel meer tegen polarisatie in de samenleving kunnen doen dan vanuit de oppositie. Ik zie dat dan ook als een geweldige uitdaging en ik heb het vertrouwen dat onze fractie juist op dit punt de komende jaren een echt CDA profiel zal laten zien.  

Pas rond 17.00 uur werd gestemd over de resoluties. Toen werd dus ook pas duidelijk hoe de stemverhoudingen lagen. 68% van de aanwezigen willen het kabinet VVD-CDA met gedoogsteun van de PVV een kans geven. 32% ziet dit niet zitten. Meewegend dat in de regel vooral “tegenstemmers” gemobiliseerd worden om naar een congres te komen, vind ik dit een overtuigende meerderheid. Ik hoop van harte dat het CDA vanaf nu ook intern de rijen weer zal sluiten. Ik hoop ook dat een volgend CDA congres net zo inspirerend zal zijn als dat van gisteren.

Recommended Posts

2 Comments

  1. janny, goed dat je in je weblog hebt duidelijk gemaakt wat je hebt gestemd. dit is een historisch besluit, en een fout besluit. opvallend dat veel cda’ers de ogen sluiten voor het blote feit dat de pvv mensen vanwege hun geloof uitsluit en dat dit kabinet voor haar bestaan afhankelijk wordt van mensen die dat doen. gek dat juist christenen dat maar niet willen zien.

    stuitend vond ik het feest van maxime verhagen na de stemming. ietsje meer respect voor mensen met twijfels had de voorstemmers gesierd. vooral nu zij oproepen tot eenheid binnen de partij.

    over deze samenwerking is vast het laatste woord niet gezegd. goed dat je de discussie aan wil.

  2. Niet naar het congres geweest maar wel via de TV het het gebeuren gevolgd. Heel indrukwekkend . Ook ik zou voorgestemd hebben, ondanks het feit dat deze combinatie niet mijn eerste keus is.
    Janny, in jou analyse kan ik mij wel vinden.
    Ik zou zeggen nu CDA fractie aan het werk als volksvertegenwoordiger. Laten de tegenstanders hun verlies nemen en werken aan de eenheid van de partij. Dan toon je je een waardig Christen Democraat.


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.