Ik heb deze week (waarschijnlijk net als u) enorm genoten van de Huizer week. Het begon al met het voorproefje op de vrijdagavond voor de Huizerdag. Wat een sfeertje op het Oude Raadhuisplein zeg! De wijn en de tapa’s smaakten heerlijk en we hadden het super gezellig. En dan de Huizerdag… Natuurlijk heel erg geholpen door het prachtige weer, maar het was ook voor het overige echt door de stichting Huizerdag perfect georganiseerd. Ik heb veel mensen gesproken die zelf niet uit Huizen kwamen en helemaal enthousiast waren over de sfeer op de Huizerdag. Ik ben benieuwd hoeveel mensen van buiten Huizen zijn geweest. We wachten de tellingen van de SMH nog even af. De publiciteit, die zowel door de stichting Huizerdag als door de SMH is geregeld, was in ieder geval heel goed.

En dan waren er door de weeks nog de vissertjes in de haven en de bootjes bij Jan Schra. Ik heb daarvan alleen foto’s gezien, maar dat leek zeker voor herhaling vatbaar.

Vrijdag deden we opnieuw mee met de Taeje Bokkesrace en werden we als gemeentebestuur zelfs eerste met de HZ 45! Ik moet toegeven dat ik daar zelf niet heel veel aan heb bijgedragen, maar we hadden wel een heel fanatiek team (u had Petra van Hartskamp en Liesbet Tijhaar eens moeten zien hangen in de zeilen…).

Natuurlijk hadden we nu eindelijk ook eens nieuwe zeilen, dus we hebben de kansen gepakt!

Vrijdagavond was er weer South Sea jazz. Wij hadden onze zoon van 13 meegenomen en dat bleek geen goed idee. Hij ontmoette er te weinig leeftijdsgenoten en dan is het al gauw “saaai…”. Ik zelf heb vooral erg genoten van Massada. Het zijn toch nog echt onze “Huizer” jongens en ze krijgen de zaal nog steeds in beweging!

En dan de spetterende afsluiting op de Huizer botterdagen, met al die botters in de haven (zo zou het eigenlijk het hele jaar moeten zijn…), de oldtimers, de zeemansliedjes en de oude ambachten. Oude tijden herleefden. Complimenten aan de stichting Huizer botterdagen voor de fantastische organisatie! 

Tijdens de hele Huizer week heb ik ook weer mensen met klederdrachten in ons dorp gezien. Dat vind ik zelf nog altijd prachtig. Wist u dat mijn beide oma’s nog in Huizer klederdracht hebben gelopen? Zo lang is het nog niet geleden dat dit gewoon tot het straatbeeld van Huizen behoorde. Hierover mijmerend vond ik zelfs nog een paar foto’s terug (ik denk al zo’n 20 jaar geleden hoor…) waarop ik samen met mijn moeder en haar buurvrouw in Huizer klederdracht deelneem aan het ringsteken op de Huizerdag. Ja, ja, Blaricum doet dit nu, maar Huizen was daar al veel eerder mee bezig. We waren wel wat verregend, waardoor de anders zo trotse Huizer kappen een beetje zielig omlaag hingen, maar we deden het toch maar. Leuk he? We hebben al 24 jaar een Huizerdag dus het wordt ook een beetje jeugdsentiment… Kijken of u mij nog herkent?

Huizerdag: met mijn moeder in klederdracht
Huizerdag: Ringsteken voor het gemeentehuis
Huizerdag: Bij het Dienstencentrum (nu de Brassershoeve)

Recommended Posts

1 Comment

  1. ja, heel erg leuk, dankzij mooie weer en de inzet van honderden vrijwilligers.


Comments are closed for this article!