In de afgelopen week was er weer de jaarlijkse conferentie over gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid. Vorig jaar kreeg ik daar erg veel inspiratie van, dus dit jaar had ik mij opnieuw voor een hele dag aangemeld. Samen met onze beleidsmedewerker ‘dierenwelzijn’ (Lizzy Mercx) dus op weg naar kasteel Groeneveld in Baarn, op zich natuurlijk al een prachtige ambiance voor een dagje inspiratie.

Wat ik toch wel opmerkelijk vond was, dat er in Nederland nog maar 65 wethouders zijn die dierenwelzijn in hun portefeuille hebben. Kennelijk leeft het onderwerp op gemeentelijk niveau niet echt. In onze regio is Huizen de enige gemeente met een dierenwelzijnsbeleid en een wethouder dierenwelzijn. Met dank aan de PvdA, die dit agendeerde en aan de Raad, die dit raadsbreed ondersteunde. En terecht, want er is genoeg te doen!

De zwarte rat

De eerste workshop waar ik heen ging had ‘plaagdieren’ als thema. Ik was daarin geinteresseerd, omdat ik wel eens meer wilde weten over diervriendelijke methodes van mollenbestrijding. Wat doen we aan die schattige diertjes, als ze hun kopjes steeds boven de grond steken op plaatsen waar we dat liever niet willen, zoals in een voetbalveld bijvoorbeeld. Helaas werd ik op dit punt niet wijzer. Hekken goed diep maken doen we al. Daarna blijkt klemmen zetten helaas de enige effectieve manier om dit probleem aan te pakken.

In Huizen is het beleid, dat mensen zelf moeten zorgen voor de aanpak van overlast van plaagdieren. Hierover blijkt echter nog wel het een en ander te doen op het gebied van voorlichting en dat gaan we zeker oppakken. Het enige plaagdier waarbij we als gemeente wel zelf in actie komen is de rat. Er zijn bruine en zwarte ratten. De bruine rat is bij ons het meest bekend. De zwarte rat zit vooral in het zuiden van het land en komt via zeeschepen onze havens in. We kregen een interessant verhaal te horen over deze ratten en vervolgens de vraag voorgelegd, welke afdelingen binnen de gemeente allemaal bij de bestrijding van ratten betrokken zijn. Het is goed dat we in Huizen een coördinerend ambtenaar dierenwelzijn hebben, want Lizzy wist dat natuurlijk direct allemaal op te lepelen. De conclusie was, dat zo ongeveer alle afdelingen hier een rol hebben, van groen tot grijs, van communicatie tot juridische zaken, van gezondheid tot dierenwelzijn.

Bijtende honden

Na een heerlijke vegetarische lunch sloot ik aan bij een workshop over bijtende honden. Ook weer zo’n onderwerp, waarvan ik eigenlijk onvoldoende wist over de rol we als gemeente zouden kunnen spelen in situaties waarbij er gevaar dreigt van bijtende honden. De gemeente heeft juridische mogelijkheden om dit probleem aan te pakken, maar er zijn tegelijkertijd ook mogelijkheden waarbij we veiligheid van onze inwoners én dierenwelzijn effectief kunnen combineren.

Kortom, weer genoeg inspiratie voor mijn portefeuille dierenwelzijn.  Dierenbescherming: bedankt!

Recommended Posts

1 Comment

  1. Ha Janny,

    leuk om over je belevenissen te lezen! Was er geen workshop circusdieren? Dan had je de vraag over ‘de leeuwen van Leeuwin’ moeiteloos kunnen beantwoorden… 😉

    Tot vanavond!

    Jaap


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.