Afgelopen zaterdag was het weer de jaarlijkse opschoondag en dit keer gingen we aan de gang in het Goois Natuurreservaat. Met een goed zichtbaar hesje om, handschoenen aan (bleek later ook broodnodig, om lappen half vergaan plastic uit de grond te trekken), een knijper in de ene hand en een vuilniszak in de andere hand, gingen we met een grote groep mensen op pad, de natuur in!

Om eerlijk te zijn viel de hoeveelheid troep in de natuur me niet eens tegen. Rondom bankjes en langs paden vonden we wel grote hoeveelheden lege blikjes, met name diverse soorten energydrink. Kennelijk zijn dit dus plekken waar de jeugd recreëert. Maar ik deed ook wel bijzarre vondsten, zoals half vergane kledingstukken (…) en grote stukken piepschuim.

Langs de Crailoseweg was het echter echt hard werken, al hoorden we later dat we daar -vanwege de veiligheid- eigenlijk niet mochten komen. We konden onze plastic vuilniszakken zeker tot de helft vullen met verpakkingen van sigaratten en shag, plastic flessen, lege pakjes drinken, snoeppapiertjes en -opnieuw- veel blikjes energydrink. Dat waait vanaf de weg trouwens ook gewoon allemaal de natuur in. Zonde toch?

Wat stof tot spreken gaf was een zwarte nylonkous die ik in de knijper nam. Zomaar uit het raam van een auto gegooid? Het verhaal werd nog spannender toen ik 100 meter verderop het tweede exemplaar aantrof. Twee bankrovers? Of toch één dame? En toen vonden we ook nog een echte wandelstok, die natuurlijk de nodige ruimte in de afvalzak innam. Okay, kennelijk gooit niet alleen de jeugd  de troep op straat. We zullen ook de ouderen op moeten blijven voeden.

Van de aanwezige BOA hoorde ik dat in Huizen een boete van 100 euro staat op het weggooien van troep. Voor de jeugd (tot 15 jaar) is die boete 50 euro. Maar preventie is beter dan straffen. Los van de gezelligheid zou het volgens mij heel goed zijn voor de bewustwording als iedereen eens een paar uur meedoet aan zo’n opschoonactie. Volgens mij gooit dan echt niemand meer troep op straat. Het is toch bijzar dat we onnodig zoveel rotzooi van een ander moeten opruimen? Laten we onze omgeving vooral met elkaar schoon en mooi houden!

Recommended Posts

2 Comments

  1. Den Kürzeren macht immer der Verbraucher,in unserer Gartenanlage haben die pächter ganze Wasserkaskaden zur Sammlung des Regenwassers errichtet,sie sparen damit ohne Ende:Resultat,auch die Wasserpreise steigenWaschmaschinentrommeln ,verzinkt,kommen wieder zu Ehren,an schattiger Stelle eingraben und im Sommer zur kühlung von Lebensmitteln nutzen


Comments are closed for this article!