Vanochtend heb ik bij basisschool de Gouden Kraal met stralend zonnig weer en met een heel schoolplein vol stralende kindergezichtjes de ‘week van de lentekriebels’ geopend. Ik moet zeggen dat ik best even aarzelde toen ik dit verzoek kreeg. Zijn kinderen op de basisschool niet wat jong voor relationele en seksuele vorming? Maar na uitleg van de bedoeling van deze activiteit door de GGD was ik overtuigd. Zowel ouders als kinderen, zo blijkt inmiddels uit ervaring, zijn hier zeer enthousiast over.  Relationele en seksuele vorming binnen het basisonderwijs omvat namelijk veel meer dan alleen informatie geven over lichamelijke verandering en voortplanting. Het gaat ook over vriendschap, liefde, relaties en omgangsregels. Als kinderen zich bewust worden van sociale invloeden, kunnen ze hier ook weerbaarder tegen worden. Goede beleiding van kinderen kan ertoe bijdragen dat kinderen een positief zelfbeeld ontwikkelen en vaardigheden aanleren op het gebied van het aangaan en onderhouden van relaties. Door dit via de week van de Lentekriebels te doen gebeurt dit ook nog eens op een leuke manier.

Bij de Gouden Kraal gingen vanochtend vele tientallen ballonnen de lucht in, in de vorm van een rood hart. Daaraan hing een wenskaart, die door de kinderen zelf gemaakt is. Wat moet het leuk zijn om zo’n ballon te vinden. Daar krijgt de vinder vast gelijk ook lentekriebels van. Ik heb ze met al die rode harten van vandaag  al een beetje te pakken…

Recommended Posts