Deze week werd voor het eerst een evenement in Huizen op een informatiebord afgekondigd. U zult het niet geloven, maar voor het zover was zijn we maar liefst vier jaar hiermee bezig geweest. Het begon met een voorstel van de Stichting Actief Huizen. Deze stichting wilde evenementen in Huizen bij de toegangswegen aankondigen, om daarmee aan bezoekers, maar ook aan de eigen inwoners,  beter zichtbaar te maken wat er in Huizen allemaal gebeurt.  Er werd een ontwerp gemaakt van een (toen nog niet elektronisch) bord, dat aan beide zijden door meerpalen (u weet wel, van die palen die in de haven staan) werd omgeven. Best origineel, maar de welstandscommissie oordeelde hier anders over. Het was te groot en niet passend in de omgeving. Hierna kwamen nog wat andere modellen langs, maar uiteindelijk besloot de SAH dat de gemeente eerst zelf maar moest zeggen wat dan wel mogelijk was. Daarna bleef het een tijdje stil.

Met de komst van de Stichting Marketing Huizen werd het idee weer opgepakt, dit keer geïntegreerd in een totaal plan voor toeristische bewegwijzering. Intussen was ook wat meer ervaring opgedaan met elektronische borden en zo kwamen uiteindelijk weer de nieuwe modellen op tafel.

Het model waar nu voor is gekozen is gecombineerd met mogelijkheden voor reclameboodschappen door Huizer ondernemers. Voordeel hiervan is, behalve de kansen die dit biedt voor ondernemers, dat de kosten van de aanschaf en het onderhoud van de borden voor de gemeente budget neutraal zijn. In gewone mensentaal: het kost ons (behalve eenmalige plaatsingskosten) verder niets. Het college heeft dan ook besloten om dit voor een periode van 5 jaar te doen. Daarna worden de borden geëvalueerd (en dan met name de wenselijkheid van reclame hierop) en kan het contract weer met 5 jaar worden verlengd.

Door de kosten voor de borden laag te houden, kon de overige toeristische bewegwijzering van het dorp ook tegelijkertijd worden opgepakt. Een mooi project, maar het resulataat  heeft wel heel ….. lang op zich laten wachten.

Recommended Posts