Vandaag vond in het Gooi een uniek evenement plaats. Bijna 4500 jeugdige hockeyspelers (A t/mD) van maar liefst 6 Gooise hockeyclubs (Hilversum, Huizen, Laren, Naarden, ’t Spandersbosch en Gooische) namen het tegen elkaar op tijdens het eerste Goois Jeugdhockey clubkampioenschap. Niet alleen is het uniek dat op een dergelijke schaal in onze regio het hockeyseizoen werd geopend, maar ook is uniek dat daarbij op een goed doordachte manier aandacht werd gevraagd voor sportiviteit en respect tijdens het hockey. En daarmee zijn de Gooise hockeyclubs nu ook landelijk gezien toonaangevend.

Zes bestuurders uit onze regio deden vanochtend een openingshandeling en maakten daarmee duidelijk dat gemeentebesturen veel belang hechten aan sportief en respectvol gedrag. Ik was daarvoor uitgenodigd bij de Huizer hockeyclub, waar de meisjes C speelden. Namens de zes verenigingen kreeg ik als briefing de volgende tekst toegestuurd:

“De verruwing die de laatste jaren steeds vaker optreedt in de sport gaat ook niet geheel aan het hockey voorbij. Met dit gezamenlijke initiatief hopen de zes Gooise hockeyclubs hun jeugd en iedereen die het wil weten duidelijk te maken dat een gezonde burenstrijd op sportief gebied natuurlijk prima is, maar dat er geen ruimte is voor onsportief gedrag, noch bij de spelers, noch bij de coaches en begeleiders, noch bij het publiek.”

Vanochtend in Huizen scheen de zon uitbundig. De sfeer op het hockeyveld was uitstekend. Vanavond bij de prijsuitreiking werd duidelijk dat dit ook de hele dag zo was gebleven en dat ook bij de andere clubs nauwelijks strafpunten voor wangedrag zijn gegeven, maar vooral veel extra punten werden verdiend voor sportiviteit.

 hockeytoernooi

De enorme beker én de sportiviteit & respect schaal werden door burgemeester Henk Heijman en mijzelf allebei uitgereikt aan de Gooische Hockeyclub. Tijdens de feestelijke bijeenkomst werd mij verteld dat de Gooise hockeyclubs door dit evenement elkaar ook weer beter hebben leren kennen en dat men volgend jaar beslist weer opnieuw een soortgelijk evenement wil organiseren.

Ik heb grote bewondering voor de inzet van alle vrijwilligers die vandaag actief geweest zijn op en om de hockeyvelden. Een prestatie van formaat en een staaltje regionale samenwerking, waar we als bestuurders van de betreffende gemeenten ook best een beetje jaloers op mogen zijn.

 

Recommended Posts