In de afgelopen week was ik op bezoek bij de Voedselbank in Huizen. Het is indrukwekkend wat  het bestuur en de vrijwilligers van de Voedselbank in een paar maanden tijd tot stand hebben gebracht. En het was ook goed om de Voedselbank eens in bedrijf te zien.

Met het bestuur hebben we gesproken over de noodzaak van de Voedselbank. Mensen krijgen nu een voedselpakket als ze, na aftrek van alle vaste lasten, minder dan 150 euro per maand te besteden hebben. Dat bedrag geldt voor een alleenstaande. Voor mensen met partner of met kinderen gelden iets hogere bedragen.

In principe hebben mensen met een minimum inkomen (of bijstandsuitkering, AOW of andere uitkering) meer te besteden dan dit bedrag. Waarom dan toch nog naar een Voedselbank?

De reden dat het inkomen of de uitkering niet meer toereikend is heeft vaak te maken met schuldenproblematiek. We gaan er als gemeente Huizen de komende tijd dan ook veel energie in steken om deze problematiek aan te pakken. Op dit moment wordt extra geinvesteerd in het verkorten van wachttijden bij de Stadsbank. Maar ook in preventie en ondersteuning kan meer worden gedaan. Daarover zullen we in januari met diverse betrokken maatschappelijke organisaties (waaronder ook de voedselbank) in gesprek gaan.

Een andere reden is ook, dat mensen de weg naar de gemeentelijke voorzieningen niet weten te vinden, of zich ervoor schamen om zich bij de gemeente te melden. In die situaties kan een Voedselbank laagdrempeliger zijn.

Dat er een Voedselbank is, die levensmiddelen inzamelt die anders weggegooid zouden worden, is natuurlijk prachtig. Het is hartverwarmend als mensen zich op deze manier inzetten voor anderen, die het minder breed hebben en voor wie dit een welkome aanvulling is. Maar dat er mensen zijn die voor hun dagelijkse levensonderhoud van een Voedselbank afhankelijk zouden zijn, is wat mij betreft in Huizen onbestaanbaar. Ik ben dan ook blij met de afspraak dat mensen die zich bij de Voedselbank melden via Maatschappelijk Werk, Vluchtelingenwerk of Stichting Lokaal Welzijn bij de gemeente (of andere overheidsinstanties) worden aangemeld voor structurele hulp. Want hoe belangrijk maatschappelijke ondersteuning vanuit de samenleving ook is, armoedebestrijding is en blijft een taak van de overheid!

Recommended Posts

1 Comment


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.