In de afgelopen week vond de behandeling van de voorjaarsnota plaats in de gemeenteraad van Huizen. Dat was een belangrijke dag, want op zo’n dag krijgen we als college de kaders mee voor het opstellen van de begroting in oktober. Maar hoe belangrijk die dag ook was, inspiratie voor een stukje tekst op mijn weblog kreeg ik er niet van.

Heel anders was dat met de vlaggetjesdag afgelopen zaterdag, van scouting Flevo. Ik was door scouting Flevo uitgenodigd om deze dag (ook de start van het vaarseizoen) te openen. Daar aangekomen zag ik al die vrolijke kinderen en jongeren van 6 tot 18 jaar (ik heb intussen geleerd dat die “bootsmaatjes”, “zeeverkenners” en jongens en meisjes van de “wilde vaart” heten) actief met elkaar bezig zijn op de stalen zeilboten of met het bakken van brood op een houtvuurtje. De sfeer was er, ondanks de wat dreigende lucht, uitstekend en er waren heel veel vrijwilligers bezig om al die kinderen en jongeren te begeleiden.

Hier begint nu de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in praktijk! Kinderen leren hier om verantwoordelijkheid te nemen voor zichzelf en voor elkaar. Om zelfstandig de dingen te doen die zij zelf kunnen doen, maar vooral ook om anderen te helpen waar dat nodig is. 

“Scouting Nederland voelt zich wel eens wat miskend” vertelde een bestuurslid mij, “omdat niet altijd even goed zichtbaar is hoeveel kinderen en jongeren wij bij scouting helpen bij het opgroeien tot verantwoordelijke en maatschappelijk betrokken volwassenen”.

Nou, van miskenning is in Huizen in ieder geval absoluut geen sprake. Integendeel! Ik ben zeer onder de indruk van wat onze scoutingclubs, (zowel op het land als op het water), voor onze Huizer jeugd betekenen en ik zou vooral veel ouders van kinderen tussen de 6 en 18 jaar willen oproepen om eens te gaan kijken hoe leerzaam en gezellig het er bij de scoutingclubs aan toegaat. Mij inspireert het in ieder geval bijzonder!

 

Recommended Posts