Ik herinner me uit mijn jeugd de kerstzangdiensten van het HGVV in de Oude Kerk in Huizen. Het was wel een lange zit en meestal vond ik de meditaties een verplicht nummer. Maar het met honderden mensen tegelijk zingen van de oude kerstliederen, zoals “Komt allen tezamen” en “Ere zij God” bezorgde mij steeds weer kippenvel.  

Zaterdagavond was er weer zo’n kerstzangdienst georganiseerd en ik wilde graag weer eens samen met Frank en onze zoon Jorn terug in die sfeer van vroeger. De prachtige oude kerk was opnieuw vrij vol, al waren er wel wat meer lege plekken dan ik mij vanuit mijn jeugd kan herinneren. Een deel van de kerk werd opgevuld door het ruim 100 personen tellende mannenkoor “Stereo” uit Genemuiden. Bij het eerste lied (“Komt allen tezamen”) was het kippenvel weer terug en dat bleef de hele avond zo, tot en met het samen met het koor meerstemmig zingen van het slotlied (“Ere zij God”). Wat een fantastische avond, met dit geweldige koor, met de daarbij solo zingende sopraan en tenor, met piano en orgel, de mediatatie die voor ons als volwassenen nu helemaal niet saai was (helaas wel voor Jorn) en met de kinderen die het bekende kerstverhaal zo aandoenlijk voor al die honderden mensen durfden voorlezen.  Maar vooral het samen zingen van die prachtige kerstliederen blijft een enorme belevenis, die diep van binnen voelbaar is, ook (zo hoorde ik terug van Jorn) bij de nieuwe generatie.

Naarden is bekend om zijn Mattheus passion. Maar Huizen zou veel bekender mogen zijn om deze prachtige, nostalgische kerstzangdiensten in de Oude Kerk. Ik hoop dat volgend jaar de Oude Kerk (als vanouds) weer zal uitpuilen van de zingende mensen!  

 

  

Recommended Posts

1 Comment

  1. Zo hoort een kerstfeest te zijn; een feest in de kerk hoort er gewoon bij!!!

    Ik kom oorspronkelijk uit Zeeland (woon sedert 1996 in Heerhugowaard) maar ben vroeger vaak met kerst naar de kerk geweest!!! Ik vond het prachtig!!!


Comments are closed for this article!