Het zat al een tijd in de planning, maar de afgelopen week is het er dan eindelijk eens van gekomen: een werkbezoek aan “De Bolder”. Met het management van de Bolder en met de betrokken ambtenaren van de gemeente Huizen begonnen we met een lunch in het sfeervolle restaurant van “de Bolder” en hoewel de planning was om daarna in een meer zakelijke omgeving verder te praten, was het gesprek zo inspirerend, dat de tijd om was voor we er erg in hadden. 

Eigenlijk, zo realiseer ik mij nu, doen we dit te weinig. Gewoon eens zonder agenda en stukken met elkaar om tafel, om te bespreken welke problemen er spelen in de zorg en welke problemen in de zorg- en welzijnssector wij als gemeente signaleren. Iedere keer valt het me weer op, dat het loont om die investering te doen.

Wat opvalt is dat de Bolder veel minder personeelsproblemen heeft dan het beeld dat regionaal geschetst wordt. Dat zou volgens beide managers met de ligging van Huizen te maken kunnen hebben (direct na de Stichtse brug, dus ook goed bereikbaar voor medewerkers die in Almere wonen), maar zeker ook met de goede werksfeer in de Bolder en de ruimte die er is voor innovatie. 

Wat ook opvalt is dat zorginstellingen als de Bolder eigenlijk continue roeien met de (financiele) riemen die men heeft. Het management ziet best nog mogelijkheden voor een efficienter of klantvriendelijker manier van werken, maar er is een voortdurend gebrek aan middelen, waardoor de investeringen die nodig zijn vaak niet of slechts gedeeltelijk door kunnen gaan. De politiek zo gewenste kleinschaligheid van verpleeghuiszorg, zoals die straks op de Ruijterstraat in Huizen zal worden gerealiseerd, kan eigenlijk niet kostendekkend worden georganiseerd. De budgetten zijn daarvoor gewoonweg niet toereikend.

Toch was de stemming van ons gesprek niet somber, integendeel. Er is bij het management van de Bolder veel ondernemingsgeest en creativiteit om ondanks de beperkte mogelijkheden toch heel goede zorg te leveren. En de resultaten daarvan zijn verbluffend.

De komende tijd zal het realiseren van de verpleeghuisbedden op de Ruijterstraat veel energie vergen, maar daarmee zal ook in een keer een groot deel van het wachtlijstprobleem van de Bolder kunnen worden opgelost. Daarnaast hebben we afgesproken dat we ook met elkaar in gesprek willen blijven over ondersteunende begeleiding van ouderen in de thuissituatie en over de ondersteuning van mantelzorgers.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.