Na iMMovator (een innovatieplatform voor de mediasector) hebben we afgelopen maandag als regio nu ook de stichting IZovator gelanceerd, als innovatieplatform voor de zorg. Ik had de eer om de formele handeling (het onthullen van het logo) te doen tijdens een druk bezocht “cross care cafe” in Beeld en Geluid te Hilversum, samen met de nieuwe voorzitter van IZovator Hans Hillen en minister Wouter Bos.  

Het is niet voor niets dat prominente politici als Wouter Bos (PvdA) en Hans Hillen (CDA) bij dit initiatief betrokken willen zijn en dat  prominente zorgaanbieders en het ROC maandag meetekenden als participant van de stichting IZovator. De Gooi en Vechtstreek staat bekend als regio met de grootste vergrijzing in Nederland. Dat klinkt als dreigend, maar dat biedt ook kansen. Meer dan ooit is de sector ervan overtuigd dat we het met het beperkt beschikbare potentieel aan medewerkers op termijn niet zullen redden in onze regio. Aandacht en “Handen aan het bed” zijn natuurlijk nooit door ICT en nieuwe mediatechnieken te vervangen, maar innovatief gebruik van ICT en nieuwe media kan er wel voor zorgen dat we efficienter met krapte op de arbeidsmarkt kunnen omgaan, dat we een hoog kwaliteitsniveau in de zorg kunnen handhaven en dat we -rondom de zorg- ook weer nieuwe werkgelegenheid in onze regio kunnen creeren.  

Sprekers die elders in Nederland ervaring hebben met innovatieve projecten m.b.t. “zorg op afstand” maakten duidelijk dat innovatie op dit terrein nog sterk in de kinderschoenen staat. Anderen lieten vooral zien welke kansen er in onze regio zijn, onder meer door de aanwezigheid van een innovatieve mediasector. Als belangrijkste risico voor het slagen van innovaties in de zorg werd het gebrek aan een breed gedragen visie en een gebrek aan samenhang gezien. Regionale samenwerking bij het verder doorontwikkelen van nieuwe initiatieven als breednet werd dan ook door alle deskundigen van harte aanbevolen.

Het Gewest Gooi en Vechtstreek wil samen met de Kamer van Koophandel en de provincie Noord Holland inzetten op economische groei in onze regio. Daarbij zijn de speerpunten toerisme, zorg en media gekozen als meest kansrijke sectoren voor economische groei. Het beleid is erop gericht om niet als overheid zelf allerlei projecten te ontwikkelen, maar om kansrijke projecten uit de drie sectoren (en dwarsverbindingen tussen die sectoren) te ondersteunen. Met de lancering van IZovator zijn we daar weer een stapje dichter bij gekomen. 

Recommended Posts

1 Comment

  1. janny,
    van harte gefeliciteerd met deze eerste stap.
    Als voorzitter van Immovator was ik graag aanwezig geweest.
    vandaar nu maar even via je weblog


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.