Gisteren, zaterdag 27 september dus, was een dag om volop te genieten van wat het oude dorp Huizen te bieden heeft. Het fietsgilde ’t Gooi organiseerde een fietstocht door onder andere het oude dorp en de stichting Behoud het Oude Dorp organiseerde een wandeling door het oude dorp. Ik kon niet bij allebei tegelijk zijn en mijn toezegging om met de fietstocht mee te doen was het oudst, dus combineerde ik de fietstocht (tussen 13 uur en 16 uur) met een gezellig drankje en hapje na afloop (16.30 uur) in de Boerderij in Huizen, waar de stichting Behoud het Oude Dorp haar 20 jarig bestaan vierde.  

Fietsgilde ’t Gooi is een vrijwilligersorganisatie met als doel het organiseren van fietstochten, die door middel van het vertellen van achtergrondverhalen voor deelnemers de interesse voor de omgeving stimuleert. Het Fietsgilde is in 1998 van start gegaan en beschikt over vele dag- en middagtochten met boeiende informatie. Ervaren gidsen zorgen voor de begeleiding en vertellen onderweg historische wetenswaardigheden en anekdotes van de wisselende omgeving.

Toen ik een jaar geleden voor het eerst meefietste met de tocht “Drie Gooise dorpen en een stad” was ik nogal teleurgesteld over de gebrekkige belangstelling voor het eerste Gooise dorp in deze tocht, Huizen dus. Dat heeft het fietsgilde zich aangetrokken en gisteren werd de tocht gestart met een uitgebreide kennismaking met het oude dorp van Huizen, inclusief informatie over de geschiedenis van Huizen, verhalen over de visrokerijen en tal van anekdotes die zelfs ik (geboren en getogen in Huizen) nog niet kende. Na Huizen gingen we naar Blaricum, Eemnes (de enige plaats in de tocht die stadsrechten heeft!) en Laren. Het was prachtig weer en de gids was een heel boeiend verteller, dus het was werkelijk genieten! Een aanrader voor iedereen die deze tocht nog niet heeft gemaakt.

De bijeenkomst met de stichting Behoud het Oude Dorp was niet minder inspirerend. Het bestuur hield de toespraken kort, maar tot hun -en ook mijn- verrassing nam de heer Landre daarna het woord. Hij vertelde een werkelijk prachtig verhaal over de beginjaren van de stichting Behoud het Oude Dorp en de periode die daaraan vooraf was gegaan. Het verzet van enkele Huizers uit die tijd tegen de plannen voor het hoofdwinkelcentrum bracht hij met zijn herinneringen aan die periode weer helemaal tot leven. Ik heb diep respect voor al die mensen die zich, toen en nu, met zoveel betrokkenheid inzetten voor het behoud van het prachtige oude dorp van Huizen. Gelukkig leven we nu in een tijdperk waarin de cultuur-historische waarde van het oude dorp en de toeristische betekenis daarvan ook door de politiek steeds vaker wordt onderkend.

Hieronder treft u een foto-overzicht aan van de fietstocht (foto’s zijn klikbaar):

img_2572.JPG img_2571.JPG img_2570.JPG img_2569.JPG img_2568.JPG img_2563.JPG img_2562.JPG img_2561.JPG img_2560.JPG img_2559.JPG

Recommended Posts

1 Comment

  1. wij, het bestuur van Behoud (het) Oude Dorp, waren blij met je bezoek op onze verjaardag. we zijn bijna nog blijer dat je net als wij geniet van het karakteristieke van het Oude Dorp Huizen. het idee van de molen zijn we niet vergeten.


Comments are closed for this article!