Gisteren heb ik namens het gemeentebestuur 2 scholieren van de Huizermaatschool gehuldigd. Het ging om Brennan Nijhof en Peter van Doesburg, die junior Europees kampioen honkbal zijn geworden en vorige week ook nog landskampioen. Sportambtenaar Lizzy Mercx, die alles had voorbereid, had in overleg met de school het plan opgevat om ze hiermee tijdens een lesuur te verrassen, dus dat hebben we ook gedaan. Ook de ouders van de beide jongens waren daarbij aanwezig. Ik denk dat het voor 15 jarigen best even slikken is om zo in het middelpunt van de belangstelling te staan, maar het is toch wel heel bijzonder dat deze jongens zo’n hoog niveau in de sport hebben bereikt, naast hun VWO opleiding. 

Onderweg naar de Huizermaatschool keken Lizzy en ik terug op de totstandkoming van ons beleid inzake huldigen van sporters. Toen ik net sportwethouder was, vond ik dat het niet terecht was om alleen bij de in het oog lopende sportieve prestaties verenigingen publiek te huldigen en dat er ook sprake van ongelijkheid zou zijn als we daarbij de ene vereniging meer aandacht (en geld) zouden geven dan de andere. Zo is dus “beleid” tot stand gekomen, waarbij we niet langer een financiele beloning geven, maar wel publieke bekendmaking en aandacht vanuit het gemeentebestuur, voor alle prestaties waarmee de gemeente Huizen nationaal of internationaal door Huizer sporters op de kaart wordt gezet.

Toen het beleid tot stand kwam hadden we er echt geen flauw idee van dat we zo vaak op pad zouden gaan om een vereniging of een sporter te huldigen. Maar inmiddels weten we dat Huizen bijzonder veel sporters kent, die op nationaal en internationaal niveau hoge ogen gooien, zowel in de reguliere sport als in de gehandicaptensport. En daar zijn we als sportambtenaar en als sportwethouder natuurlijk ape-trots op!

Recommended Posts