Vandaag bracht ik samen met onze directeur Maatschappelijke Zaken een werkbezoek aan mijn collega wethouder Hanneke Hamerslag en haar team in de gemeente Spijkenisse. Hanneke Hamerslag nam enige tijd geleden contact met mij op, nadat zij gelezen had over onze Huizer Wmo aanpak. Tijdens dit gesprek werd duidelijk dat ook Spijkenisse behoorlijk innovatief bezig is. In Spijkenisse wordt o.a. de huishoudelijke hulp aangeboden via een zogenaamd “veilingsysteem”. In de uitvoering van dit systeem werden behoorlijke besparingen gerealiseerd, alleen al door de factuurcontroles. Daar wilde ik op mijn beurt graag meer van weten en zodoende spraken we af elkaar eens bij te praten.

Het is erg inspirerend om eens in een andere gemeente te kijken en te luisteren. Het meeste leer je toch door niet alleen van innovatieve ontwikkelingen kennis te nemen, maar ook over de lastige kanten daarvan en de gemaakte fouten te horen. Dat zijn zaken die je nu eenmaal niet vaak in een artikel tegenkomt. En natuurlijk is het ook leuk om eens een Wmo loket in een andere gemeente te zien. In Spijkenisse hebben ze dat in een “zorg-werk-plein” echt heel goed voor elkaar.

Wat mij opviel is dat Huizen verder is qua visieontwikkeling, maar dat Spijkenisse verder is in de praktische uitvoering van de Wmo. We gaan nu met elkaar documenten uitwisselen, om maximaal van elkaars ervaring gebruik te kunnen maken.

Recommended Posts