Afgelopen vrijdag was ik te gast bij de stichting Jachthaven Huizen. Omdat deze haven toch wat meer afgelegen ligt, kom ik er niet dagelijks. Tijdens het havenoverleg van vorige week vroegen enkele bestuurders van de stichting of ik wel eens de grote hoeveelheid Lemsteraken in hun haven gezien had. Als ik die wilde zien moest ik vlug zijn, want in de winter gaan ze het water uit. Ik moest bekennen dat die me nooit eerder waren opgevallen en dus ging ik vrijdagochtend, met een lekker zonnetje in de rug, samen met bestuurslid Jan Brouwer, aan de wandel over de hoofdsteiger van de stichtingshaven.

Ik wist werkelijk niet wat ik zag. Er liggen daar echt tientallen Lemsteraken en andere historische schepen naast elkaar aan de hoofdsteiger. Het is een adembenemend schouwspel, al die houten masten op een rij. Jan Brouwer kon over vrijwel ieder schip wel een verhaal vertellen. Ook liet hij me weten dat zoveel Lemsteraken bij elkaar echt uniek is voor Nederland. Zelfs in Lemmer wordt dit niet geëvenaard.

Inmiddels vormen de boothuizen een prachtig decor voor de stichtingshaven en is er ook een mooi uitzicht op het nog in aanbouw zijnde Nautisch havenkwartier. Aan de overkant is hotel Newport gevestigd, met een terras dat een mooi uitzicht biedt op deze haven. Er zijn in deze haven enige tijd geleden enkele nieuwe steigers aangelegd, die heel modern zijn en van alle gemakken voorzien, maar die toch heel warm aandoen. Het ziet er bijna sprookjesachtig uit. Ik denk dat, behalve de ligplaatshouders, maar heel weinig mensen uit Huizen weten hoe bijzonder deze haven is. Ik vond het in ieder geval een bezoek meer dan waard! 

Recommended Posts

1 Comment

  1. Ha Janny!

    ik sprak gisteren een sollicitant die uit Hilversum komt, en ik vroeg hem of hij Huizen ook een beetje kende. Zonder aarzelen antwoordde hij: “Jazeker, Huizen is de haven van het Gooi!”

    Schitterend toch?!

    Groetjes,

    Jaap


Comments are closed for this article!