Vandaag kreeg ik een brief van ene mijnheer Koster over hulp voor bijen. Een beetje vreemd thema misschien, zo in het najaar, maar het gaat toch over een serieus probleem. Zoals u wellicht weet, worden we  geconfronteerd met sterfte van honingbijen en wilde bijen. Minister Verburg heeft maatregelen aangekondigd en al genomen. Hoewel de Minister milieuverbetering van de openbare ruimte ter sprake heeft gebracht, is van een effect  nog niet veel of zelfs niets te zien of te merken (m.u.v. akkerranden). Bij veel burgers, bestuurders en groenbeheerders is echter wel een grote bereidwilligheid aanwezig de om het leefmilieu van bijen te verbeteren. Het grote dilemma daarbij is het gebrek aan kennis over de uitvoerende  maatregelen.  

Om daaraan tegemoet te komen, is door de heer Koster een helpdesk voor bijen ontwikkeld. Deze helpdesk geeft antwoord op vrijwel alle vragen, die betrekking hebben op het leefmilieu van bijen en het beheer daarvan. De helpdesk is gericht op het grote publiek én op de professionele groenbeheerder.  

Aan mij als bestuurder werd gevraagd de website onder de aandacht te brengen van ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor groenbeheer en groenbeleid en dat was natuurlijk een kleine moeite.  

Maar de bijenhelpdesk laat ook zien wat burgers in hun eigen straat en hun tuin kunnen doen om de biodiversiteit  te vergroten, dus als u daarvoor belangstelling heeft, aarzel dan niet om ook eens een kijkje op deze site te nemen.

De link is:

www.bijenhelpdesk.nl  / www.hulpvoorbijen.nl / www.ecologischgroenbeheer.nl

Ik hoop volgend voorjaar weer veel bijen in Huizen te horen zoemen.

  

Recommended Posts