Vandaag stond ik op het bordes van het gemeentehuis weer te genieten van de avondvierdaagse. Het viel mij op dat veel kinderen met bloemen liepen en dat de enorme hoeveelheden snoep die we vorig jaar om de halzen van de kinderen voorbij zagen komen aanmerkelijk verminderd waren.

Ik denk dat dit mede het gevolg is van de aandacht die onze GGD (dmv het programma “Gooi in Beweging”) dit jaar specifiek rond de avondvierdaagse aan oudercommissies op scholen heeft gevraagd voor het -opvoedkundig- belang van de combinatie van gezond bewegen en gezonde voeding voor kinderen.¬†Overgewicht bij kinderen leidt niet alleen tot lichamelijke problemen (diabetes, hartklachten etc.) maar heeft ook grote gevolgen voor het sociaal functioneren van kinderen. Gelukkig hebben we in ons land (nog) geen Amerikaanse toestanden als het gaat om overgewicht bij kinderen, maar ook in Nederland zien we dit probleem van overgewicht bij kinderen fors toenemen. Natuurlijk mogen kinderen best eens wat snoepen, maar het signaal dat we wilden afgeven (matig het snoepen!) is bij de ouders en de begeleiders kennelijk goed overgekomen.

En toch was ook deze avondvierdaagse ook weer een groot feest. Het kan best anders!

Recommended Posts