Deze week was er weer een nieuwe mijlpaal voor het toeristisch beleid in Huizen: de Melkmeisjesroute. Het is een wandelroute van ongeveer 1 1/2 uur door het prachtige oude dorp van Huizen. Onderweg komt het ‘mirakel van het Huizer melkmeisje’ tot leven op tal van plekken langs de route. Maar ook andere volksverhalen, anekdotes en échte geschiedenisverhalen komen tijdens het wandelen aan de orde.

De route is gemaakt in opdracht van de gemeente Huizen en met steun van de provincie Noord Holland, die de coördinatie voor haar rekening nam en een stagiaire aan het werk zette. Ook het Huizer museum werkte mee aan de totstandkoming van de route. Woensdag hebben we de route gelopen, om de laatste puntjes op de i te zetten.

Wat nu nog volgt is het maken van een korte overzichtsbrochure voor mensen die de route op eigen gelegenheid willen wandelen. Ook komt er een  folder met achtergrondinformatie over de route. Beiden zullen dan straks via de VVV in het Huizer museum worden verspreid. De provincie Noord Holland gaat zorgdragen voor zogenaamde QR codes, waardoor mensen met hun ‘smartphone’ langs de route direct alle verhalen kunnen horen, maar ook foto’s kunnen zien (o.a. hoe de plek er vroeger uitgezien heeft), filmpjes kunnen zien en audiofragmenten kunnen horen.

De route start op het Oude Raadhuisplein (waar het komend jaar volgens de planning ook een echt melkmeisje te zien zal zijn…) en eindigt voor het ‘Wapen van Huizen’ aan de Naarderstraat, waar wandelaars de route met een drankje kunnen afsluiten.

Nog niet zo lang geleden constateerden we dat Huizen veel te bieden heeft, maar dat al dat moois moeilijk te vinden is. Inmiddels hebben we daar via de toeristische bewegwijzering al enige verbetering in aangebracht, maar met deze wandelroute voegen we écht iets toe voor mensen die geïnteresseerd zijn in het oude dorp van Huizen en de verhalen die daarmee samenhangen.

Recommended Posts

1 Comment

  1. Janny, is het niet jammer dat jullie de samenwerking niet wat breder hebben gezocht. Vrienden van het Oude Dorp/Behoud het Oude Dorp hebben ook een wandel en een fietsroute route langs de bijzondere monumenten van het dorp. Ware het niet klantvriendelijker geweest als we de routes samen hadden gevoegd? Of kan dat nog?


Comments are closed for this article!