Het toeristisch beleid in Huizen is erop gericht om Huizer inwoners kennis te laten maken met al het moois dat Huizen te bieden heeft én om mensen van buiten Huizen te verleiden om naar Huizen te komen. We richten ons voor wat betreft die laatste groep vooral op mensen uit de directe omgeving van Huizen, zeg maar in een straal van zo’n 60 km. om Huizen heen. Dat is namelijk ongeveer de afstand die mensen gemiddeld genomen bereid zijn om af te leggen voor het maken van een dagtochtje. Eenmaal in Huizen, willen we vooral de aandacht vestigen op de oude haven én op het oude dorp van Huizen. Mensen die aankomen bij de haven, willen straks natuurlijk Huizen niet verlaten zonder het melkmeisje te hebben gezien, hét symbool van Huizen. En daarvoor moeten zij dus naar het Oude Raadhuisplein. Uiteraard wordt ook hard gewerkt aan een mooie verbinding tussen haven en oude dorp. Tot die tijd zullen we het moeten doen met de verwijzingen (we hebben al mooie toeristische bordjes overal aangebracht) en hopelijk straks ook met fietsverhuur, want wandelen naar het oude dorp vanaf de haven is eigenlijk nét te ver.

Sinds vorige week hebben we in Huizen de Huizer melkmeisjesroute. Een heel mooi project, waar we als gemeente Huizen in geinvesteerd hebben, maar dat mede mogelijk is gemaakt door de steun vanuit de provincie Noord Holland (in het kader van het project ‘Oneindig Noord Holland), de hulp van ons eigen Regionaal Bureau voor Toerisme (het RBT) en dankzij de inzet van vele vrijwilligers, onder andere vanuit het Huizer museum en de historische kring.

De route is op 8 februari officieel in gebruik genomen. Ik mocht daarvoor, samen met Ronald Ootjers (CDA statenlid van de provincie Noord Holland) het eerste QR bordje onthullen, op het Oude Raadhuisplein. Daar start de route namelijk officieel en nog dit jaar is het de bedoeling dat er dan ook een écht beeld van het melkmeisje te zien zal zijn.

De Huizer Melkmeisje-route is een wandeling van ongeveer anderhalf uur door het oude dorp van Huizen. Het verhaal van het Huizer Melkmeisje wordt verteld aan de hand van zestien historische plekken in het oude dorp, die allemaal de moeite waard zijn om te bekijken, maar die ook allemaal hun eigen verhaal hebben. Op al deze plekken is een bordje met een QR-code aangebracht, die de wandelaar kan scannen met zijn smartphone. Die QR-code verwijst naar verhalen, foto’s en filmpjes op de website van Oneindig Noord-Holland. Zo komt tijdens de wandeling de geschiedenis van Huizen tot leven.

De wandeling is te maken met behulp van de smartphone, maar er zijn ook maar liefst al 10.000 foldertjes gemaakt in een handzaam formaat, dat bij de VVV in het Huizer museum én in tal van winkels in Huizen te verkrijgen is. Ik ben van mening dat deze wandeling een welkome aanvulling is op het toeristisch produkt van Huizen en ik verwacht dat veel bezoekers op deze manier een goede indruk kunnen krijgen van al het moois dat het oude dorp van Huizen te bieden heeft.

Recommended Posts