In de afgelopen week was ik te gast bij de voedselbank in Huizen, waar een persconferentie werd georganiseerd rond het 10 jarig jubileum van de voedselbanken in Nederland. Inmiddels is de voedselbankorganisatie uitgegroeid tot 135 vestigingen in Nederland, met 6.500 vrijwilligers en ruim 30.000 cliënten.

Het is natuurlijk heel eervol dat deze landelijke persconferentie in Huizen werd gehouden. Maar het is beslist geen ‘feestje’ te noemen dat er nu al 10 jaar voedselbanken in Nederland zijn. Want het bestaan van voedselbanken wijst ons er toch steeds weer op dat er enerzijds mensen onder de armoedegrens moeten leven, terwijl er anderzijds op grote schaal voedsel wordt weggegooid. Daarom wordt de komende tijd vanuit de voedselbankorganisatie met de slogan ‘Iedereen aan tafel!’ in iedere regio, maar ook op landelijk niveau, een debat gestart over deze problematiek.

Tijdens de persconferentie werd informatie gegeven door Sjaak en Clara Sies, oprichters van De Voedselbank en door Leo Wijnbelt, voorzitter van de voedselbanken Nederland. Tijdens de bijeenkomst werd René Froger, na het overlijden van de vorige ambassadeur van de voedselbanken, Antonie Kamerling, nu officieel de nieuwe  ambassadeur van de voedselbanken. Hij onthulde en ondertekende daarvoor de poster ‘Mag ik je aan tafel uitnodigen?’

De bijeenkomst werd afgesloten met het zingen van het lied ‘Samen’. René Froger deed dit samen met het Goois voedselbankkoor. Het lied is speciaal voor de voedselbanken gemaakt, maar kan ook door andere koren worden gedownload en aan het eigen repertoire worden toegevoegd.

Ik ben onder de indruk van de professionele organisatie die de voedselbank is. En nog steeds werken er alleen maar vrijwilligers. Mensen die zich voor anderen willen inzetten en verspilling willen tegengaan. Als overheid moeten we mijns inziens niet voortdurend roepen dat voedselbanken er niet zouden moeten zijn, maar moeten we juist zoeken naar mogelijkheden om samen met al die vrijwilligers op te trekken in de strijd tegen armoede in ons land. We hebben elkaar daar hard bij nodig.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.