Vandaag was ik te gast in het Huizer museum. Daar werd de tentoonstelling ‘kopzorg’ geopend.

Veel mensen hebben momenteel kopzorgen, door de gevolgen van de economische crisis, aldus voorzitter Kees Teeuwissen, maar daar gaat deze tentoonstelling niet over. Het gaat over de verschillende manieren waarop vrouwen in ons land al eeuwen lang hun hoofd hebben bedekt. Dat begon met een hoofddoek. Daarna kwam een eenvoudige muts. En daarna, onder invloed van de Franse mode, de grote variatie in mutsen en kappen. Teeuwissen pleitte voor respect voor alle vrouwen die (nog steeds) zorgvuldig en veelkleurig hun hoofdbedekking kiezen, zoals momenteel in ons land ook veel moslima dit doen. Het is nog niet eens zo lang geleden dat in Nederland door bijna alle vrouwen én mannen mutsen cq. hoeden of petten werden gedragen.

 

Op dit moment zijn hoeden en mutsen uit het straatbeeld verdwenen, al zou je dat niet zeggen als je de beelden van Prinsjesdag ziet. Ook bijna alle aanwezigen bij de opening van deze tentoonstelling hadden een feestelijke hoed opgezet. Die mutsen van vroeger, zo liet directeur Elganan Jelsma weten, gaf veel vrouwen eeuwenlang ook letterlijk kopzorgen. Want ook al was er vaak weinig geld, men wilde er toch netjes uit zien. De mutsen moesten mooi geborduurd zijn, schoon zijn en netjes gestreken worden. Er waren dan ook tal van mutsenmakers en strijksters die daarvan hun beroep hadden gemaakt.

 

De tentoonstelling laat diverse soorten hoofdbedekking zien, vanuit het hele land. Van heel oud tot nog maar enkele decennia geleden gedragen, van doopmutsjes (zie de foto hieronder) tot hoofdbedekking voor trouwen en rouwen. Het is een ongelofelijk mooie collectie, die met heel veel zorg bij elkaar gebracht is en prachtig uitgestald is. 

Natuurlijk zijn ook de diverse Huizer mutsen te bewonderen, van cornetmuts tot isabee, van meisjeshoedjes tot werkmutsen, van oorijzers tot mutsenbellen. Mevrouw Adrie Kruijmer kon daar op haar manier heel beeldend over vertellen, waarbij zij soms in haar enthousiasme in het Huizer dialect overging. Intussen waren er de ‘modellen’ van de Huizer klederdrachtgroep die het verhaal van mevrouw Kruijmer letterlijk van levende voorbeelden voorzag.

 

Tot 26 januari is de tentoonstelling te zien en het is echt een aanrader! Zie ook: www.huizermuseum.nl

 

 

 

 

Recommended Posts