Nog maar enkele weken geleden kwamen de eerste berichten bij ons zorgloket binnen van mensen die geen huishoudelijke hulp meer kregen. De vertrouwde huishoudelijke hulp was weggegaan en er waren te weinig nieuwe mensen beschikbaar om de hulp over te nemen. 

Vandaag zijn we als regiogemeenten na een intensieve periode van onderling overleg en in overleg met de thuiszorginstellingen tot een oplossing gekomen. Het belangrijkste gevolg daarvan is, dat mensen vanaf heden niet meer zonder hulp komen te zitten. Als er te weinig medewerkers zijn voor huishoudelijke hulp, mogen namelijk tijdelijk duurdere krachten worden ingezet.

Tegelijkertijd investeren we ook in de groei van het aantal mensen dat nu al het merendeel van de huishoudelijke hulp voor hun rekening neemt. Zij doen dit momenteel als “Alpha hulp”, een bijzondere constructie, die bij mijn weten alleen in de thuiszorg voorkomt. De thuiszorginstelling bemiddelt wel tussen klant en Alpha hulp, maar de Alpha helpende heeft geen vaste aanstelling bij de thuiszorginstelling, geen pensioenregeling, geen vakantiegeld, geen doorbetaling bij ziekte, geen begeleiding en geen scholing. Al die dingen, die we in Nederland voor werknemers vanzelfsprekend vinden, zijn dus voor Alpha hulpen niet weggelegd. Soms vinden Alpha hulpen dit geen probleem. Zij kiezen bewust voor deze positie, die hen ook wel veel vrijheid geeft. Maar voor velen ligt dit anders en terecht ervaren Alpha hulpen door deze slechte rechtspositie weinig erkenning voor het werk dat zij doen. Het spreekt voor zich dat een baan in de thuiszorg onder dergelijke voorwaarden ook niet erg aantrekkelijk is voor nieuwkomers op de arbeidsmarkt. Als we nieuwe mensen voor dit werk willen vinden, zullen we dus de arbeidsvoorwaarden moeten verbeteren. Meer geld dus voor Alphahulpen, zodat ze een fatsoenlijk dienstverband aangeboden kunnen krijgen. Dat is een belangrijk onderdeel van de oplossing die we vandaag met elkaar hebben gevonden.

Voor al die mensen in Huizen die huishoudelijke hulp nodig hebben ben ik blij met dit snelle resultaat. Maar dit zou niet gelukt zijn zonder de inzet van onze ambtenaren. Medewerkers bij het zorgloket hebben heel adequaat gereageerd op binnenkomende signalen over wachtlijsten in de thuiszorg. Daardoor konden we ook onmiddelijk in actie komen. Klantmanagers van de sociale dienst hebben in hoog tempo een screening uitgevoerd van mensen die een bijstandsuitkering krijgen, maar mogelijk in aanmerking komen voor een baan in de thuiszorg. Beleidsambtenaren hebben voorstellen geschreven, herschreven, en aangepast, in intensief overleg met collega’s uit de andere gemeenten in de regio. Medewerkers van de financiele afdeling hebben rekenwerk gedaan. De juridische afdeling heeft met heel korte deadlines mee moeten adviseren. Ik heb zeer veel respect voor al die mensen, die met deze enorme betrokkenheid en inzet aan dit dossier hebben gewerkt. We hebben met elkaar in enkele weken tijd een enorme klus geklaard. Chapeau!

   

Recommended Posts

4 Comments

 1. Hoi Janny,

  Leuke website heb je. Celia vond het stukje over de thuiszorg erg leuk en ik dat over het dierenwelzijn.

  Groetjes en werk ze terwijl wij van onze vakantie genieten want verschil moet er natuurlijk blijven .

  Ap en Ceel

 2. Bonjour Jannie,
  Bedankt voor het feit dat je in de gaten hebt dat het taxivervoer (WMO-onderzoek) zo miserabel was. De overige statements worden gelukkig dankzij jouw inspanning uitgewerkt.
  Ik ben benieuwd hoe e.e.a. eruit zal gaan zien.

  Met vriendelijke groet,

  Cordialement

  Jaap Schimmel
  ons motto: sola virtus nobilitat
  lid CDA afd. Hizen.

 3. Hallo Janny,
  Even een correctie t.a.v. jouw naam. Excuses.
  En de naam is natuurlijk Jaap. Een kleine vertikking

  vr.groet
  Jaap

 4. Hallo Janny,
  Dan nu nog de infrastructuur van Huizen met een NS/Prorailaansluiting vanaf Almere naar Amersfoort aanleggen, met aftakking Oostermeent/Huizen/Blaricum/Laren om ons gebied uit het isolement te verlossen en tenminste echt wat aan de alsmaar groeiende CO2 files op de A27 van de forensen te doen. De Stichtse brug zal ook verdubbeld moeten worden voor ProRail.
  Verder mag Huizen geen slapende bejaardenplaats worden, omdat het evenwicht tussen jongeren, werkende en wonende jongeren en de ouderen dan te veel uit balans raakt. Ik moge verwijzen naar het verslag van dhr. H. Hillen (VNO/NCW). Het is niet goed als onze plaats leegloopt in de polder.
  Een groen Gooi wil nog niet zeggen dat je er hier een eiland van maakt, ofschoon het best wel belangrijk is. Graag een gezond evenwicht en mix.


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.