Afgelopen vrijdag waren de wethouders van de gemeente Aalsmeer, samen met een groot aantal leden van de Aalsmeerse ondernemersvereniging, te gast in Huizen. Aanleiding voor het werkbezoek was een advies van de Kamer van Koophandel. De Aalsmeerders waren met name geinteresseerd in de goede wijze waarop in Huizen de samenwerking tussen gemeente en ondernemers m.b.t. de versterking van het toerisme in Huizen is vormgegeven. 

Vanuit ons College hield burgemeester van Frans Willem van Gils over het economisch beleid van onze gemeente, dat in nauwe samenwerking met (organisaties van) Huizer ondernemers is ontwikkeld. Wethouder Petra van Hartskamp kon vertellen hoe in samenwerking met ondernemers een voor Huizen zo belangrijk project als de ontwikkeling van het nautisch havenkwartier tot stand kon komen. Haar verhaal werd onderstreept door de heer Jan Geesink, die vanuit het perspectief van de ondernemers kon aangeven hoe die samenwerking met de gemeente tot dusver is verlopen en wat daarin de belangrijkste succesfactoren zijn geweest. Na een wandeling naar de botterwerf (vandaag toevallig compleet met een werkende smederij!) en het nautisch havenkwartier gingen we terug naar het restaurant “de Haven van Huizen“. Ikzelf kon daar vervolgens vanuit mijn portefeuille toerisme vertellen hoe Huizen nu in nauwe samenspraak met toeristische ondernemers en vrijwilligersorganisaties strategisch omgaat met de toeristiche ontwikkeling van onze gemeente.

We mogen er best trots op zijn dat een andere gemeente te horen krijgt hoe goed het in Huizen gaat op het gebied van samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven en dat die gemeente vervolgens ook speciaal naar Huizen toekomt om daarvan te leren.

Ik realiseer me echter terdege dat we als gemeentebestuur daarvoor niet teveel onszelf op de borst mogen kloppen. In Huizen hebben we het geluk dat er ondernemers zijn, die het lef hebben getoond om een ontwikkeling als die van het nautisch havenkwartier te starten. We hebben in Huizen ook het geluk dat er tal van ondernemers zijn die zich inzetten voor een goede positionering van Huizen. En we zijn gezegend met vrijwilligersorganisaties, die een museum draaiende houden, rondleidingen door ons oude dorp geven, de botters laten varen en tal van evenementen organiseren. Zonder deze ondernemers en zonder al die vrijwilligers hadden we de ambitieuze doelstellingen uit ons toeristisch beleid nooit kunnen waarmaken.  

Waar we als overheid mijns inziens voortdurend alert op moeten blijven, is dat we de voorwaarden scheppen waaronder al die activiteiten van ondernemers en vrijwilligers kunnen worden uitgevoerd. Daarnaast hebben we als overheid ook een “samenbindende” taak. In het toeristische beleid van Huizen pakken we die beide taken op,  onder meer binnen de toeristische netwerkbijeenkomsten en in het overleg met het “havenplatform”.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.